Zawartość

DNP 2018 – konferencja „Jakość i bezpieczeństwo żywności”

DNP 2018 – konferencja „Jakość i bezpieczeństwo żywności”

20 maja br. – dziewiąty już raz – obchodziliśmy Dzień Normalizacji Polskiej – święto honorujące osoby i jednostki aktywnie zaangażowane w działania normalizacyjne. Z tej okazji PKN zorganizował konferencję „Jakość i bezpieczeństwo żywności”.

Konferencja odbyła się 23 maja w Klubie Bankowca w Warszawie. Patronat honorowy objęli: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Polskie Centrum Akredytacji, Państwowy Instytut Weterynaryjny – Państwowy Instytut Badawczy, Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich Związek Rewizyjny oraz Instytut Żywności i Żywienia.

W trakcie konferencji mówiono m.in. o jakości i bezpieczeństwie żywności w kontekście norm, wymaganiach i kryteriach mikrobiologicznych dla żywności, regulacjach prawnych w obszarze jej bezpieczeństwa oraz monitorowaniu biologicznych i fizycznych czynników ryzyka żywności. Poruszono też temat zmian w zawartości zanieczyszczeń procesowych w żywności, walidację ryzyka wzrostu bakterii patogennych w żywności gotowej do spożycia (RTE) oraz relatywizm bezpieczeństwa żywności. Nie zabrakło też zagadnienia dotyczącego nowelizacji normy ISO 22000 w kontekście korzyści dla organizacji należącej do łańcucha żywnościowego.

Na zakończenie konferencji – tradycyjnie już – odbyło się uroczyste wręczenie Nagrody PKN „Kompas Normalizacji”.  W tym roku uhonorowano Władysława Moronia – wieloletniego Przewodniczącego KT 104 ds. Kompatybilności Elektromagnetycznej oraz Centralny Instytut Ochrony Pracy – PIB.

Pełną relację z obchodów DNP 2018 znajdą Państwo w majowym numerze miesięcznika PKN.